De Route (Wino)

Op 24 maart 2018 begon ons avontuur. In Friesland nog wel. In Sint Jacobieparochie. Het was de verjaardag van Annie. Ik wou niet thuis zijn op deze dag zonder haar. We waren met drie personen. May, René en ik. Tijdens de weken dat we oefenden hadden we niet stil gezeten. De te volgen route moest onderzocht worden. Hoe lang zouden we onderweg zijn? Hoeveel kilometer konden we onder onze voeten weg lopen. Waar moesten we slapen? En eten? Speuren op internet was het gevolg. Er werd een herdruk van de Nederlandse Jacobswegen besteld bij Bol.com. Twee boekjes zijn het. In die twee delen vind je echter niet alle routes beschreven. Friesland, Groningen en Zuid Limburg zijn niet beschreven. Dus nog maar een paar extra gidsen besteld. 1. Het Jacobspad (Uithuizen-Hasselt) 2. Het Jabikspaad (Sint Jacobiparochie-Hasselt) 3. Jacobspad tussen Maas en Rijn deel 3 (Millingen-Eijsden) Om gek van te worden. Nummer 2 bleek uitverkocht te zijn. De zevende herziene druk stond er aan te komen. En later bleek dat nummer 3, Jacobspad tussen Maas en Rijn in 2004 was uitgegeven. En daarna was in Limburg de autoweg A73 aangelegd Wie kent niet het gezegde Er leiden meer wegen naar Rome. Duidelijk werd meteen dat er ook meerdere Jacobswegen waren. O, ja, als je op internet zoekt maar Pelgrimswegen, dan kom je ook wegen tegen die naar Rome leiden. Die heten dan wel Franciscuswegen. En zoek ook niet naar wandelwegen in Europa. Want dan verdwaal je helemaal. En ja, er lopen ook wandelwegen naar Jerusalem. Hoe moet je verder, als je de grens eenmaal hebt gepasseerd? De route via Renesse- Zeeland kent twee variaties. Via Breskens naar Sluis, richting Brugge. Of via Ijzendijke richting Gent. Maar kom je van Rotterdam of Utrecht dan kom je in Antwerpen uit. Volg je de route Rotterdam dan loop je ook door Hoogerheide. En kom je van Utrecht af, dan loop je via Zundert en Achtmaal naar Antwerpen.. Je zoekt verder op internet, en je leest de bestelde boeken. Dan vind je de Belgische aansluiting van je gekozen weg. Voor ons was dat de Via Brabantica, want zo heet de Jacobsweg die in Breda of Bergen op Zoom begint en in Antwerpen richting Mechelen gaat. En in Mechelen aangekomen sta je weer voor een dilemma. Blijf je de Via Brabantica volgen en ga je richting Nijvel (Nivelle) of ga je richting Leuven, door te kiezen voor de Via Monastica. En als je deze wegpuzzel hebt opgelost en op pad gaat, hoe weet je dan of je het juiste pad gekozen hebt? Was de Maarten Lutherweg 1521 toch de betere keuze?
De start in Sint Jacobiparochie, 23 maart 2018 Uurwerken op toren in Lier (B) Vele Jacobswegen leiden naar Santiago de Compostela Goede reisbeschrijvingen. We de goede reisgids kiezen. Nederlandse Jacobswegen Heb vertrouwen in de gids Volg mij maar Wino, ik weet de weg. Lopen, ook al is het niet al te warm

De Route (Wino)

Op 24 maart 2018 begon ons avontuur. In Friesland nog wel. In Sint Jacobieparochie. Het was de verjaardag van Annie. Ik wou niet thuis zijn op deze dag zonder haar. We waren met drie personen. May, René en ik. Tijdens de weken dat we oefenden hadden we niet stil gezeten. De te volgen route moest onderzocht worden. Hoe lang zouden we onderweg zijn? Hoeveel kilometer konden we onder onze voeten weg lopen. Waar moesten we slapen? En eten? Speuren op internet was het gevolg. Er werd een herdruk van de Nederlandse Jacobswegen besteld bij Bol.com. Twee boekjes zijn het. In die twee delen vind je echter niet alle routes beschreven. Friesland, Groningen en Zuid Limburg zijn niet beschreven. Dus nog maar een paar extra gidsen besteld. 1. Het Jacobspad (Uithuizen-Hasselt) 2. Het Jabikspaad (Sint Jacobiparochie-Hasselt) 3. Jacobspad tussen Maas en Rijn deel 3 (Millingen-Eijsden) Om gek van te worden. Nummer 2 bleek uitverkocht te zijn. De zevende herziene druk stond er aan te komen. En later bleek dat nummer 3, Jacobspad tussen Maas en Rijn in 2004 was uitgegeven. En daarna was in Limburg de autoweg A73 aangelegd Wie kent niet het gezegde Er leiden meer wegen naar Rome. Duidelijk werd meteen dat er ook meerdere Jacobswegen waren. O, ja, als je op internet zoekt maar Pelgrimswegen, dan kom je ook wegen tegen die naar Rome leiden. Die heten dan wel Franciscuswegen. En zoek ook niet naar wandelwegen in Europa. Want dan verdwaal je helemaal. En ja, er lopen ook wandelwegen naar Jerusalem. Hoe moet je verder, als je de grens eenmaal hebt gepasseerd? De route via Renesse-Zeeland kent twee variaties. Via Breskens naar Sluis, richting Brugge. Of via Ijzendijke richting Gent. Maar kom je van Rotterdam of Utrecht dan kom je in Antwerpen uit. Volg je de route Rotterdam dan loop je ook door Hoogerheide. En kom je van Utrecht af, dan loop je via Zundert en Achtmaal naar Antwerpen.. Je zoekt verder op internet, en je leest de bestelde boeken. Dan vind je de Belgische aansluiting van je gekozen weg. Voor ons was dat de Via Brabantica, want zo heet de Jacobsweg die in Breda of Bergen op Zoom begint en in Antwerpen richting Mechelen gaat. En in Mechelen aangekomen sta je weer voor een dilemma. Blijf je de Via Brabantica volgen en ga je richting Nijvel (Nivelle) of ga je richting Leuven, door te kiezen voor de Via Monastica. En als je deze wegpuzzel hebt opgelost en op pad gaat, hoe weet je dan of je het juiste pad gekozen hebt? Was de Maarten Lutherweg 1521 toch de betere keuze?

Mijn Camino

De start in Sint Jacobiparochie, 23 maart 2018 Vele Jacobswegen leiden naar Santiago de Compostela Nederlandse Jacobswegen We de goede reisgids kiezen. Heb vertrouwen in de gids Volg mij maar Wino, ik weet de weg.